MENI

SUDOKU za danas: rešavajte i zabavite se!

Foto: Pixabay

Zabavite se rešavajući sudoku koji je pred vama. Zadatak koji donosimo pripada tzv. srednjem nivou, ali se nadamo da će vam biti dovoljno izazovan i zabavan. I, dođite nam ponovo, po novi sudoku problem!

Sudoku za danas


Sudoku je popularna, logička igra brojevima, koja je za kratko vreme postala hit u svetu. Najpre je postala popularna u Japanu, gde je i dobila ime.

Klasična igra se sastoji iz 9x9 polja. Potrebno je uneti brojeve od 1 do 9, ali tako da se ne ponavljaju ni u jednoj koloni, redu ili 3x3 kvadratu. Do rešenja ne vodi matematika, već logika i vežba. 

Pravila Sudoku igre

Pravila igre su vrlo jednostavna, mada rešenje često nije. Slagalicu čini kvadrat. Broj polja je najčešće 81 (9x9), koji je podeljen na manje kvadrate (podkvadrate) dimenzija 3x3 polja. Kao početni „tragovi“, u nekoliko polja su unešene cifre, a cilj igre je da se ostala prazna polja popune tako da na kraju svaki red, kolona i podkvadrat sadrže brojeve od 1 do 9 samo jedanput.

Sudoku slagalice su u zavisnosti od težine uglavnom podeljene na „lake“, „srednje“ i „teške“. Pritom  težinu slagalice ne određuje samo broj unapred datih brojeva, već i njihov razmeštaj u kvadratu. Strategija rešavanja može kombinovati nekoliko osnovnih metoda: skeniranje, obeležavanje, i analizu. Sudoku slagalica po pravilu ima samo jedno moguće rešenje.

U međuvremenu su se pojavile i slagalice sa 16x16 polja kao i druge još komplikovanije varijante, na primer kombinacija igara Sudoku i Kakuro nazvana Killer Sudoku. Postoji i Sudoku za decu, koji se sastoji od malog broja polja.

Нема коментара:

Постави коментар