MENI

DA LI PUTIN MOŽE DA MOBILIŠE MILION VOJNIKA? Otkriven tajni dokument Kremlja, oglasio se saradnik ruskog predsednika

Ruski predsednik Vladimir Putin objavio je u sredu plan delimične mobilizacije i potpisao ukaz od deset tačaka. Medij "Novaja gazeta Evropa" tvrdi da se u poverljivom sedmom stavu, koji nije zvanično objavljen, pominje mogućnost regrutacije do milion ljudi. 

Foto: DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE

U samom dokumentu ta stavka je označena pod naslovom "samo za službenu upotrebu". 

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu ranije je rekao da će tokom delimične mobilizacije koja je proglašena u zemlji u službu biti pozvano 300.000 rezervista. Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov odbacio je ove informacije da je planirana mobilizacija do milion muškaraca u okviru trenutne kampanje delimične mobilizacije.

 "Ovo je laž", rekao je on za TAS. Prema procenama sajta globalfirepower.com Rusija raspolaže se ukupno 1.350.000 vojnika, od kojih je u aktivnoj službi 850.000, rezervista je 250.000, a plaćenih vojnika je 250.000. 

Posle Putinovog govora, javnosti se obratio i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu koji je izjavio da će pozvati 300.000 rezervista. Takođe je potvrdio da će biti mobilisani samo oni koji imaju vojno iskustvo.

„Nema mobilizacije studenata“, rekao je Šojgu.

Prema njegovim rečima regrute neće slati ni na front.

„Sada smo u ratu ne toliko sa Ukrajinom koliko sa kolektivnim Zapadom“, dodao je on.

Šojgu je saopštio i da je u Ukrajini poginulo 5.937 ruskih vojnika, što je prvi put od marta da je Moskva izašla sa brojem žrtava.

BBC na ruskom vodi spisak žrtava ruskih vojnika u Ukrajini zajedno sa publikacijom Medijazona i timom dobrovoljaca i do 16. septembra povrdili su podatke o 6476 poginulih vojnika i oficira.

Нема коментара:

Постави коментар