MENI

Hoće li biti Miholjskog leta i kakva nas jesen čeka?

Sudeći prema dugoročnoj prognozi vremena, izgleda da je miholjsko leto u Srbiji „pod znakom pitanja“.

Pixabay

Pomoćnik direktora RHMZ-a Goran Mihajlović kaže za RTS da se toplo vreme prognozira za prvu nedelju oktobra, ali ne i za sam period oko Miholjdana, koji je 12. oktobra. Očekuje se, dodaje, nešto toplija jesen u odnosu na višegodišnji prosek.

„Do kraja meseca bi se zadržao ovaj trend nešto toplijeg vremena u odnosu na prethodnu sedmicu i ovo zahlađenje koje smo imali u prethodnim danima“, reako je pomoćnik direktora RHMZ Goran Mihajlović u Jutarnjem programu RTS-a 

Mihajlović je napomenuo da je miholjsko leto u Srbiji „pod znakom pitanja“.

„Ima izgleda da bi prva polovina oktobra imala nešto češću pojavu padavina, istina za ceo oktobar one bi bile u granicama proseka između 40 i 60 milimetara, u planinama do 80. Topli period bi bio ipak ovaj prvi deo oktobra, odnosno prvih sedam dana, tako da sam period oko Miholjdana, koji je 12. oktobra, ne možemo reći da ćemo imati miholjsko leto u onom pravom obimu kakvom smo očekivali ili kako smo navikli“, kaže Mihajlović.

Pomoćnik direktora RHMZ-a kaže da se očekuje nešto toplija jesen u odnosu na višegodišnji prosek.

„Srednja temperatura bila bi jedan stepen iznad prosečnih vrednosti, a što se tiče padavina, one bi bile negde u granicama proseka i to je u brojevima između 140 i 190 milimetara za ova tri meseca (septembar, oktobar i novembar)“, navodi Mihajlović.

Izvor: RTS, foto: Pixabay

Нема коментара:

Постави коментар