MENI

DUGOROČNA PROGNOZA VREMENA: Kakva nas zima čeka?

"Naš region bi trebao imati količinu padavina oko proseka. Aktuelna sinoptika bi nam posle severnih strujanja koja se očekuju u većem delu septembra, tokom oktobra donela dosta stabilnog i suvog vremena uz hladne i magovite noći, ali prijatne dane, dok novembar ima potencijal da uz izmeštanje jezgra anticiklona ka severozapadu ka nama otvori put za češća hladna strujanja sa istoka i severoistoka, što bi moglo doneti raniju pojavu snega od preseka"

Pixabay

🌀Pogledajte i: Da li će biti Miholjskog leta i kakva nas jesen čeka?

Kako je naveo meteorlog Marko Čubrilo, a preneo Mondo, prema vremenskoj prognozi za zimu, pojava prvih mrazeva na planinama očekuje se dosta rano, u trećoj dekadi septembra, ali pojava mrazeva u nizijama oko prosečnog datuma krajem oktobra. "Na višim planinama prvi sneg moguć oko 20. septembra, na srednjim i nižim krajem oktobra, dok je u novembru pojava snega moguća i u nizijama uz određenu mogućnost nešto ranije pojave prvog snega u odnosu na prosečan datum, koji je oko 20.11. U drugoj polovini novembra moguće zadržavanje snežnog pokrivača na višim planinama i njegovo povremeno formiranje u nižim predelima", saopštio je Čubrilo.

Dodaje da bi septembar trebalo da donese nešto jaču ciklonsku aktivnost na području Sredozemlja, dok bi oktobar doneo dominaciju anticiklona, dok bi novembar ponovo mogao doneti aktiviranje Sredozemlja. 

"Signal za odstupanje količine padavina od proseka je iznad našeg dela Evrope dosta slab, ali za sva tri meseca stoji verovatnoća nešto veće ili barem prosečne količine padavina. Naš region bi trebao imati količinu padavina oko proseka. Aktuelna sinoptika bi nam posle severnih strujanja koja se očekuju u većem delu septembra, tokom oktobra donela dosta stabilnog i suvog vremena uz hladne i magovite noći, ali prijatne dane, dok novembar ima potencijal da uz izmeštanje jezgra anticiklona ka severozapadu ka nama otvori put za češća hladna strujanja sa istoka i severoistoka, što bi moglo doneti raniju pojavu snega od preseka", zaključio je Čubrilo.

Prema vremenskoj prognozi za zimu 2022 očekivani datum pojave prvih belih pahulja u Beogradu je 23. novembar, mada se u par navrata desilo da prvi sneg ugledamo tek u januaru naredne godine. Na drugoj strani, prema dostupnim podacima najranije pahulje zabeležene su 7. oktobra 1897. godine, mada postoje priče da su promicale i 4. oktobra 1972. godine.


Fokusirali smo se i na model ECMWF iz Evrope.

„Ove prognoze daju prosečnu sliku tokom tri meteorološka zimska meseca (decembar-januar-februar) i pokazuju opšte prevladavajuće vremenske prilike. Čak i da su modeli 100 odsto tačni, to ne znači da bi ovakvi vremenski uslovi trajali tri meseca zaredom. Samo sugeriše kako bi vremenski obrasci mogli da izgledaju većinu vremena“, napominju iz SWE-a.

ECMWF model se često smatra jednim od najpouzdanijih prognostičkih modela. Ali nijedna dugoročna/sezonska prognoza ne može se nazvati pouzdanom budući da gledamo samo trendove i kako bi se vremenski obrasci mogli razvijati tokom dužeg razdoblja, napominje SWE.

Prema ovom modelu, u Evropi se očekuju prosečne temperature vazduha na zapadu, uz uticaj obližnjeg područja niskog pritisak. Toplije anomalije predviđaju se nad delovima srednje Evrope, dižući se prema severoistoku.

Što se tiče padavina, Evropa bi trebalo da ima uglavnom prosečnu količinu padavina za zimu, s nekim sušnijim područjima na severoistoku. Više padavina predviđa se nad Sredozemljem, prenosi index.hr.

Što se tiče prognoze za snežne padavine, nad Evropom se beleže prvenstveno ispodprosečne količine snega. Slika ispod prikazuje prosečnu visinu snega za februar, koja je poslednji zimski mesec. Vidi se da uprkos negativnim anomalijama nad kontinentom još uvek ima malo snežnog pokrivača. Dakle, čak i ako prognoza predviđa manje snega, to ne znači da ga neće biti, prenosi Nova.rs.


Sažetak prognoze za Evropu

Severe Weather Europe je objavio sažetak prognoza za Evropu. Očekuje se da će Evropa imati više temperature od proseka u većem delu severnog i severoistočnog dela kontinenta, kao i u delu centralne Evrope. S druge strane, prosečne temperature očekuju se nad zapadnim predelima.

To sugeriše da može biti razdoblja s više hladnih frontova i hladnijih dana na zapadu kontinenta.

U centralnoj i zapadnoj Evropi očekuje se većinom prosečna količina padavina. Više padavina očekuje se nad južnim delovima kontinenta. Prognoza snežnih padavina pokazuje manje snega nad Evropom, što nije u potpunosti u skladu s prognozama padavina i temperatura, zaključuju meteorolozi SWE-a.

Нема коментара:

Постави коментар