MENI

SAZNAJTE DA LI VAM PRATE TELEFON I ČITAJU PORUKE: Unesite ove TAJNE KODOVE i otkrićete mnoge stvari koje niste znali

Digitalnim lopovima nije bitno da li je korisnik iz Pakistana, SAD, Rumunije, Srbije, Velike Britanije ili Konga - sajber kriminalac sve posmatra kroz podatke i važni su samo oni koje će iskoristiti za svoje dalje (zle) namere za širenje adware-a, malware-a, virusa i drugih alatki za "pecanje" neopreznih korisnika, iznudu putem ransomware-a ili direktnu krađu novca.

Pixabay

Zato, ukucajte ove kodove u svoj telefon i proverite da li vas prate, pa neka to bude prvi korak na putu sticanja vaše digitalne sigurnosti!

*#21#

Pomoću ovog koda u mogućnosti ste da otkrijete da li su vaši pozivi, podaci, poruke i drugi sadržaji tj. servisi, koje vaš operator obezbeđuje prosleđeni na neku drugu adresu tj. broj. Na telefonu će se nakon 10-ak sekundi ispisati svi aktivni servisi i informacije o prosleđivanju.

Prosleđivanje je moguće izvršiti na svakom telefonu u nekom od menija, a da korisnik toga i nije svestan (tu se vraćamo na dodatnu opciju zaključavanja telefona s početka teksta) i u ovom meniju ćete videti na koji broj ili adresu se koji od servisa prosleđuje.

Na svim stavkama bi trebalo da stoji - Bez prosleđivanja ili Nema prosleđivanja.

Ovu opciju najčešće koriste partneri za proveru ili roditelji da bi kontrolisali decu, ali na ovaj način je moguće otkriti podatke o kretanju, boravištu, pa čak i finansijskom stanju špijuniranog korisnika.

*#62#

Ovaj kod se tiče preusmeravanja poziva kad ste nedostupni i trebalo bi ili da bude neaktiviran ili da se pojavljuje broj u međunarodnom formatu za Srbiju. Za svakog operatora je kod tj. broj za preusmeravanje drugačiji, ali bi u Srbiji trebalo da broj počinje sa +3816X, gde će X biti zamenjeno sa brojevima tri, četiri, pet ili nekim drugim, u zavisnosti kod kojeg operatora imate uslugu.

Da biste prekinuli svako preusmeravanje poziva idite u Pozivi / Podešavanje poziva / Dodatne usluge / Preusmeravanje poziva / Glasovni pozivi i tu isključite sva preusmeravanja. Istu stvar uradite i za Video pozive.

##002#

Ovaj kod automatski poništava sva preusmeravanja svih poziva i dobro ga je ukucati s vremena na vreme, da biste proverili je li sve kako treba, a posebno, ako putujete inostranstvo, kako bi se isključila svaka mogućnost naplate poziva i zloupotreba.

*#06#

IMEI kod vam je verovatno poznat, ali da li znate kad vam je tačno potreban i koliko vam može biti od pomoći? Ovaj broj je identitet vašeg telefona, pomoću kojeg se raspoznaje u svetu mobilnih telefona i on vam je neophodan, ako vam neko ukrade telefon, izgubite ga i želite da locirate telefon samostalno ili pomoću državnih institucija.

Ovaj broj nalazi se i na kutiji telefona, ali da li ste je sačuvali? Verovatno ne, zato napravite screenshot svog IMEI broja i odložite ga na neko sigurno mestu, u Cloud servis u koji imate poverenja i potražite ga kad vam zatreba.

IMEI broj uređaja ostaje isti čak i kada se ubaci nova SIM kartica i čak i tada ga je moguće locirati i pronaći s velikom tačnošću. Ovaj broj, takođe otkriva i koji tačno telefon koristite i koje su njegove specifikacije. Ukoliko imate Dual SIM telefon prikazaće vam se dva IMEI broja, a uz njih se prikazuje i tzv. SN oznaka, koja dopunjuje informacije o vašem telefonu, proizvođači i drugim stvarima.

Нема коментара:

Постави коментар