MENI

24. januara je Prepodobni Teodosije Veliki: Za zdravlje, sreću i blagostanje obratite mu se ovim rečima

Bog ga je obdario darom čudotvorstva, te je mogao isceljivati bolesne, na daljinu se javljati i pomagati. Red je da se tog dana za zdravlje, sreću i blagostanje vernici svecu obrate ovim rečima...


Teodosije je rođen u oblasti Kapadokije, u selu Mogariasi. Kao mladić posetio je Simeona Stolpnika, koji ga blagoslovii, i prorekao mu veliku slavu duhovnu.

S kadionicom, u koju je stavio hladan tamjan, Teodosije je tražio mesto gde bi se nastanio i osnovao manastir, i zaustavi se onde gde se ugljevlje razgori samo od sebe. Tu se nastanio i otpočeo podvig. Uskoro se sabra oko njega mnogo monaha raznih jezika. Zato je on sagradio po jednu crkvu za svaki jezik, te se tako istovremeno služilo i pojala slava Božja na grčkom, jermenskom, gruzijskom itd. No u dan pričešća sva bratija sabirala se u veliku crkvu u kojoj se služilo na grčkom jeziku. Trpeza je bila zajednička za sve, zajednička i sva imovina, zajednički trud, zajedničko trpljenje a neretko i - gladovanje.

Teodosije je uzvišeni primer života svima monasima, primer u trudu, molitvi, postu, bdenju i u svima hrišćanskim dobrodeteljima. I Bog ga je obdario darom čudotvorstva, te je mogao isceljivati bolesne, na daljinu se javljati i pomagati, predviđati budućnost. Molitva mu je na usnama bila danju i noću.

Red je da se na ovaj dan za zdravlje, sreću i blagostanje vernici svecu obrate ovim rečima:

Potocima tvojih suza besplodnu pustinju si obrađivao i uzdasima iz dubine duše, umnožio si velikim trudom svoje talante.

Bio si svećnjak svetu, sijajući svojim čudesima, Teodosije oče naš: Moli Hrista Boga, da spase duše naše.

Нема коментара:

Постави коментар