Prema Novakovim rečima, ova zelena biljka je toliko aktivna da je smatraju neotkrivenih čudom prirode, a tvrdi da ovaj sok može da pomogne u sledećim stvarima: borba protiv gorušice, borba protiv autoimunih oboljenja i nekih drugih bolesti, oporavak jetre, brže izbacivanje toksina iz tela, smanjuje nadutost, borba protiv bakterija… Navodno upravo ovaj sok povećava nivo energije zbog velikog broja minerala i vitamina.
Foto: Screenshot Youtube Graham Bensinger; Instagram Djokernole |
Ako do sada niste probali sok od celera ili ste ga vešto izbegavali, vreme je da to promenite. Celer sadrži vrlo malo zasićenih masti i holesterola. U ishrani se koriste koren, stabljika i list, a poslednjih godina stekao je veliku popularnost.
Najveća prednost ovog napitka leži u jačanju imuniteta. Sama biljka i njeno seme sadrže jedinjenja koje nutricionisti nazivaju fitonutrijentima. Imaju snažna antioksidativna i protivupalna svojstva, zahvaljujući apigeninu i luteolinu.
Vitamin K, dobijen iz biljaka poput celera, jedan je od najefikasnijih pomagača u zaštiti od osteoporoze i preloma ili napuklih kostiju. Ovaj vitamin omogućava taloženje kalcijuma u kostima i sprečava nastanak osteoklasta, odnosno ćelija koje razgrađuju kosti.
Celer je sastavni deo supa i čorbi, a kao začin koriste se i sušene semenke celera. Najbolji teniser sveta i jedan od sportista koji je godinama unazad u najboljoj formi, Novak Đoković nedavno je detaljno objasnio kako se hrani, a istakao je da svako jutro pije toplu mineralnu vodu s limunom i limetom, kao i sveže cijeđeni sok od celera.
‘Ovaj je sok pun minerala, soli i još neotkrivenih elemenata koji čiste jetru. Čini čuda, kako za mene i moju ženu, tako i za našu decu. Međutim, ne uzimaju ga čistog, već s dodatkom krastavca ili soka od jabuke’, otkrio je Novak Đoković pratiocima na društvenim mrežama.
Sok od celera možete i sami vrlo lako pripremiti kod kuće, a za to su vam potrebni samo sokovnik i nekoliko minuta vašeg vremena.
Sastojci:
- 4 stabljike celera (uključujući lišće)
- 2 zelene jabuke (male)
- komadić đumbira, oko 2.5 cm, oljušten
- korica pola limuna
- pola žute cvekle, oljuštene
Priprema:
Naseckajte sve sastojke na dovoljno male komade da stanu u sokovnik, uključite ga i to je to. Popijte odmah, dok je sveže.
Нема коментара:
Постави коментар