MENI

Panika: Zabranjeno 20 lekova koji opasnih po život

Popularni lekovi protiv prehlade i gripa zabranjeni su u Velikoj Britaniji zbog straha da bi mogli izazvati fatalne alergijske reakcije.


  • Izvor: Dejli mejl, Jutarnji.hr, B92

Dvadeset proizvoda se hitno povlači sa rafova, a lekari savetuju pacijentima da se obrate alternativnim rešenjima bez folkodina, za koji Britanska regulatorna agencija za lekove tvrdi da povećava rizik od anafilakse, prenosi Dejli mejl.

"Vrući limun i med, parne inhalacije, pastile i sirup bez folkodina su odlične zamene koje ne sadrže razblažen opioid", rekla je lekarka opšte prakse u emisiji Dobro jutro, Britanijo.

Konzumiranje limuna i meda u toplom napitku može smanjiti upalu i podstaći hidrataciju. Agrumi sadrže vitamin C koji pomaže u razgradnji sluzi, dok med ima antibakterijska svojstva. Udisanje pare, ili saginjanje iznad posude sa toplom vodom i pokrivanje glave peškirom, pomaže kod simptoma prehlade i gripa jer topli vlažni vazduh smiruje i otvara upaljene nosne prolaze i otpušta sluz u grlu i plućima.

Pastile za grlo, s druge strane, ublažavaju upalu tako što drže grlo podmazanim, a takođe su pune sastojaka kao što su limun, med, antiseptici i sredstva protiv bolova koji mogu pomoći u borbi protiv bolesti. Sirup protiv kašlja, koji mogu da koriste odrasli i deca, sadrži limunsku kiselinu koja pomaže u smanjenju upale.

Britanska regulatorna agencija za lekove i zdravstvene proizvode (MHRA) potvrdila je juče da iz predostrožnosti povlači sve lekove koji sadrže folkodin, opioid koji deluje tako što potiskuje refleks kašlja tako što smanjuje nervne signale koji se šalju iz mozga u mišiće uključene u kašalj.

Komisija za humane lekove (CHM), koja savetuje MHRA o bezbednosti lekova, istakla je zabrinutost pacijenata koji uzimaju lek pre nego što budu stavljeni u opštu anesteziju sa neuromuskularnim blokatorima (NMBA). Koriste se u polovini opštih anestetika koji se koriste u Velikoj Britaniji za opuštanje mišića pre operacije.

Oni koji su uzimali folkodin 12 meseci pre nego što su bili pod opštom anestezijom bili su pod povećanim rizikom od anafilakse – opasne alergijske reakcije koja uzrokuje pad krvnog pritiska i sužavanje disajnih puteva, blokirajući disanje. Smatra se da je rizik jedan od 10.000 procedura, a mnogi lekari nikada u svojoj karijeri nisu doživeli reakciju.

"Folkodin postoji već 70 godina, veoma je čest sastojak, a rizik od anafilaktičke reakcije je veoma mali. Bezbednost je najvažnija i zato je MHRA odlučila da povuče ove artikle sa polica", rekla je dr Hilari Džons.

Dodala je da povlačenje leka nikoga neće sprečiti da ode na operaciju i da takvu reakciju nije video za 45 godina lekarske prakse. Evropska agencija za lekove preporučila je da se folkodin proizvodi povuku sa tržišta zbog sličnih zabrinutosti. Pre dve nedelje, Australija je objavila nacionalni opoziv 55 lekova koji sadrže folkodin nakon što je pronašla 50 slučajeva anafilaktičkog šoka koji su povezani sa njim, uključujući jedan smrtni slučaj.

Britancima koji uzimaju tablete ili sirupe za kašalj rečeno je da provere pakovanje, etiketu ili uputstva da vide da li je folkodin navedeni sastojak. Ako jeste, mogu razgovarati sa farmaceutom koji može predložiti drugi lek. Takođe im je savetovano da pre operacije kažu anesteziologu da li su u prethodnih 12 meseci uzimali lek koji sadrži folkodin.

Uprkos upozorenju MHRA da potencijalni rizik nadmašuje koristi od lekova koji sadrže folkodin, pacijenti se ne slažu. Ben Džefkot iz Šruzberija rekao je da je odluka da se zabrani folkodin, za koji kaže da zaista deluje, smešna i preterana. Drugi korisnik Tvitera, Sendi Karenso, tvrdi da je folkodin apsolutno najbolji lek za kašalj. Ona je pozvala zdravstvene ustanove da pacijente ostave na miru i dozvole im da sami donose odluke.

Нема коментара:

Постави коментар