MENI

Zbog čega nastaje HERPES na usnama, koliko dugo traje i kako se najefikasnije leči

Herpes Simpleks (HSV) predstavlja virusnu infekciju kože i sluzokože koja kada se jednom aktivira, može ponavljati više puta u toku života. Postoje dva tipa ovog virusa, tip 1 i tip 2. Češći, tip 1, javlja se na licu i usnama. Tip 2 ili genitalni herpes, zahvata polne organe. Herpes na usnama je čest virusni problem koji se pojavljuje u obliku plikova na usnama ili oko usana.

Foto: Pixabay

Herpes simpleks virus (HSV) je glavni uzročnik herpesa, a može se preneti kontaktom sa osobom koja ima aktivan virus ili preko kontaminiranih predmeta kao što su peškiri, čaše ili pribor za jelo.

Simptomi herpesa uključuju bol, svrab i peckanje pre nego što se pojave plikovi, koji se obično razvijaju u grozdovima i ispunjeni su tečnošću. Plikovi obično traju nekoliko dana, nakon čega se probijaju i formiraju kore koje se potom ljušte. Ceo proces traje najviše desetak dana.

Lečenje herpesa zavisi od težine simptoma. Za blage simptome, važno je da plikovi budu čisti i suvi, a možete ih tretirati kremama koje sadrže aciklovir ili valaciklovir. A postoji i lečenje herpesa na prirodan način.

Ulja

U borbi protiv herpesa pomažu ulja - od bora, morske bukve, šipka, čajevca, sibirske jele. Pri prvim simptomima "groznice" na usnama, potrebno je namazati problematično mesto uljem i ponovljati postupak svakih sat ili dva. Na taj način se može izbeći da je infeksija razvoije i jave mehurići.

Ulje je neophodno naneti čistom krpom (i rukama) kružnim pokretima, polazeći od spoljnih granica upale do samog  centra.

Sokovi do biljaka

Takođe, kod prvih simptoma pomažu i sokovi od biljaka kalanhoje i aloje. Samo odlomite list cveta, isperite ga i nežno nakapajte na usnu sok koji ste iscedili usnu sokom koji je izašao.

Sredstva za higijenu

Efikasan i jeftin lek je trostruka kolonjska voda i salicilna kiselina od  2 odsto.

Beli luk

Beli luk je dobar u borbi protiv herpesa. Pomešajte jedan iseckani čen sa kašičicom meda i punomasnom pavlakom i nanesite na upaljeno mesto. Smesu isperite čajem od kamilice.

Sve tretmane radite vrlo nežnim pokretima kako ne biste uzrokovali još veću iritaciju.

Postoje i preventivne mere koje možete preduzeti da biste smanjili rizik od razvoja herpesa. Ovo uključuje izbegavanje direktnog kontakta sa osobom koja ima aktivni herpes simpleks virus, pranje ruku nakon kontakta sa kontaminiranim predmetima i izbegavanje deljenja peškira, čaša ili pribora za jelo.


Нема коментара:

Постави коментар