MENI

Čaj od ove biljke čini čuda za organizam

Za lekovita dejstva lipovog cveta odgovorni su brojni aktivni sastojci, među kojima su najznačajniji glukozidi koji stimulišu znojenje, sluzi, fenolne kiseline, flavonoidi, tanini, kumarini, etarsko ulje (bogato linalolom, geraniolom, eugenolom, farnesolom, cineolom), hersperidin, soli vinske i jabučne kiseline, šećeri, saponini, vitamin C.

Foto Pixabay

Prepoznatljivi miris lipe potiče od esencijalnog ulja koje deluje umirujuće. Pored njega ova biljka sadrži i tanine, biljnu sluz i heterozid nepoznatog porekla. Cvet se bere zajedno sa belom peteljkom koja sadrži fenolna jedinjenja i floroglucinol, sastojke za koje su portugalski naučnici otkrili da ublažavaju grčeve glatkih mišića.

Uz zovu, lipa je najcenjeniji narodni lek za snižavanje povišene temperature, protiv prehlada, gripa i nazeba. Obe biljke podstiču znojenje. Čaj se pije vruć i po želji zaslađen medom (lipa je medonosna biljka i njen med je veoma ukusan). Zahvaljujući sadržaju tanina i sluzi dobar je i lek protiv proliva, posebno ako su u pitanju deca.

Na jugu Francuske, lipu u kombinacji sa lavandom i matičnjakom koriste kao lek za nesanicu, a pomešana sa nanom, hajdučicom i imelom za ublažavanje napada migrene.

Naučna istraživanja su potvrdila da čaj od lipovog cveta pomaže onima koji imaju blage probleme sa bešikom, uznemiren stomak ili dispepsiju (loše varenje), kao i gastrokardiološki sindrom (prekomerna količina gasova dovodi do toga da želudac pritiska donji deo srca).

Čaj od lipovog cveta se tradicionalno koristi kao blago umirujuće sredstvo, kod uznemirenosti i nesanice, kao čaj za preznojavanje kod prehlade, kao diuretik, sredstvo protiv grčeva i poremećaja varenja, kao sredstvo za poboljšanje cirkulacije u slučaju povećane viskoznosti krvi, i kao pomoć kod ateroskleroze. Osim za ublažavanja grčeva i podsticanje znojenja, upotreba lipovog čaja se preporučuje i kod reumatskih bolesti, bubrežnih bolesti i bolesti disjanih organa. Bronhijalni katar se vrlo brzo može zalečiti lipovim čajem jer prisustvo sluzi ublažava iritaciju i ubrzava zaceljenje iritirane sluzokože disajnih puteva.

Topao čaj od lipe pomaže imunom sistemu da se izbori protiv infekcije. Takođe, podstiče cirkulaciju, pomaže varenje, efikasan je za izbacivanje sluzi, olakšava menstrualne bolove i pospešuje apetit. Brojne studije su pokazale da pomaže i kod bolova u stomaku izazvanih gasovima.

Ako poparite 100 g cveta lipe litrom ključale vode, ostavite poklopljeno tri sata, procedite, dobićete dobro biljno sredstvo za opekotine. Napravite obloge i stavite na povređeno mesto.

ČAJ OD LIPE

Latinski naziv i familija :    Tilia cordata Miller. (Tiliaceae)
Opis :    Kora je ispucala, listovi su sitni, okruglasti sa srcastom osnovom, nazubljenog oboda. Cvetovi su mirisni, žuti, sakupljeni u cvast čija je osovina delom srasla sa braktejom. Raste u srednjoj Evropi, Kavkazu, južnom Sibiru, u listopadnim šumama i gaji se.
Kao lekoviti deo biljke koristi se :    Osušen cvet (Tiliae flos)
Hemijski sastav :    Cvet lipe sadrži preko 1% flavonoida, oko 10% sluzi, leukoantocijanidine i etarsko ulje.
Upotreba :    Kao sredstvo za olakšanje znojenja kod infekcija praćenih povišenom temperaturom, groznicom i kašljem.
U narodnoj medicini se koristi:    Kao sredstvo za izmokravanje, olakšanje varenja, smirenje grčeva i za umirenje.
Ograničenja u upotrebi :    Ne preporučuje se srčanim bolesnicima.  
Način pripreme i upotreba čaja :    Supenu kašiku lipovog cveta preliti šoljom (200ml) ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 10 minuta zatim čaj procediti i zasladiti po želji. Piti 2-3 šolje čaja dnevno.

Poznato je da kupke od lipovog cveta deluju opuštajuće kod nervnog zamora, nesanice i anksioznosti, a povoljno deluju i na umirenje razdražljive ili hiperaktivne dece, primenjene uveče pre spavanja. Takođe, u početnim fazama prehlade, topao lipov čaj uz istovremenu toplu kupku nogu može zaustaviti dalji razvoj bolesti i ubrzati oporavak. Osim toga, kupke od lipovog cveta ublažavaju iritaciju i ubrzavaju zarastanje kod kožnih bolesti.

Нема коментара:

Постави коментар