MENI

RHMZ i MUP uputili važno upozorenje: Za vikend se očekuju se jake nepogode

 "Na osnovu najave Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije da se na području Republike Srbije tokom vikenda očekuju jake vremenske nepogode koje mogu prouzrokovati poplave, Sektor za vanredne situacije MUP-a prosledio je nadležnim štabovima za vanredne situacije upozorenje za preduzimanje preventivnih i operativnih mera u cilju sprečavanja i otklanjanja posledica vremenskih nepogoda i zaštite života ljudi i imovine", saopštio je MUP Srbije.

Foto: Pixabay

Kako navode, u saradnji sa predstavnicima vodoprivrednih preduzeća, nadležnim inspekcijskim i komunalnim službama, potrebno je izvršiti procenu trenutnog stanja zaštitne infrastrukture na rekama, sa posebnom pažnjom na već identifikovane kritične lokacije i na pojavu novih kritičnih mesta.

„Timovi Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova su u pripravnosti i vatrogasno-spasilačke jedinice su već angažovane u preventivnim obilascima terena i potencijalno kritičnih tačaka na ugroženim područjima. Apelujemo na sve građane, posebno na one koji žive u blizini vodotokova da prate uputstva nadležnog štaba za vanredne situacije koji će ih redovno informisati o okolnostima u vezi sa predstojećim vremenskim nepogodama“, navode iz MUP.

Podsetimo, za vikend se očekuju nepogode.

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je upozorenje na nevreme koje će u subotu, 23. septembra posle podne i uveče zahvatiti severne i zapadne krajeve Srbije, a tokom noći i u nedelјu se proširiti na celu zemlju uz intenziviranje padavina i lokalnu pojavu kratkotrajnih vremenskih nepogoda praćenih gradom, olujnim vetrom i velikom količinom padavina.

Gostujući u jutarnjem programu „Probudi se“ Slobodan Sovilj iz RHMZ-a otkrio je da će za 24 sata će pasti mesečne količine kiše.

„Jedan jak ciklon se generiše u regionu zapadnog Sredozemlja i središnje Italije i donosi najpre obilne padavine celoj jadranskoj regiji, Hrvatskoj, BiH i Sloveniji. To će početi već praktično večeras i očekujemo nastavak tih obilnih padavina sutra. Za samo 24 časa pašće mesečne količine padavina, a lokalno i veće, odnosto preko stotinu litara kiše po kvadratnom metru, pogotovo u delovima Jadrana, BiH, gde je na snazi upozorenje visokog stepena“, objasnio je.

Ta oblačnost se premešta prema Srbiji i donosi nam još jednu epizodu s ekstremnim padavinama.

„U subotu popodne i uveče, ona prvo stiže do zapadnih delova naše zemlje, znači Bačka, Srem, Mačva, Podrinje. A onda u toku noći ka nedelji i u ostale krajeve. I u Srbiji će pasti količina mesečnih padavina praktično za 24 do 36 sati, odnosno od 40 do 70 mm kiše u većini mesta, a neće biti iznenađenje da lokalno padne i 100 litara ponegde“, kaže Sovilj.

Takođe, temperatura će pasti za više od 10 stepeni.

„S obzirom na to da ćemo u subotu imati 34, 35, 36 stepeni u većem delu zemlje, u nedelju će biti više od 10 stepeni niža temperatura, međutim taj pad temperature će biti kratkotrajan i ova epizoda koliko god bila ekstremna trajaće jedan dan i od ponedeljka ćemo imati maksimalne temperature od 25, 26, 27 stepeni“, najavljuje meteorolog.

Нема коментара:

Постави коментар