MENI

Srbija u devetom talasu korone, broj zaraženih raste, epidemiolog otkriva kad nas očekuje epidemijski vrh

Prema po najnovijim brojkama koje je Ministarstvo zdravlja objavilo na sajtu covid19.rs, broj obolelih od koronavirusa raste. Radi se o devetom talasu virusa, koji je u Srbiju stigao još sredinom leta.

Foto: Pixabay

Prema zvaničnim podacima, u proteklih nedelju dana u Srbiji se testiralo 7.437 građana, od kojih je čak 1.529 zaraženo. Nedelju dana pre toga, broj pozitivnih bio je manji. Tada je bilo 964 zaraženih od 5.647 testiranih.

U zdravstvenim ustanovama u kojima građani mogu da se testiraju sve su veće gužve. Među pacijentima sa težom kliničkom slikom najviše je građana starijih od 85 godina. Prema rečima epidemiologa profesora dr Zorana Radovanovića, to je talas koji je krenuo sredinom leta.

„To bi bio deveti talas od početka pandemije. I mi moramo da se naviknemo da živimo sa tim. Kao što je grip, neminovnost, biće i kovid. Stalno ćemo imati talase, ali ono što je bitno je da je najgore za nama“, tvrdi dr Radovanović za TV Prva.

Kaže da kovid neće biti baš kao grip, jer se grip javlja samo zimi, dok će kovid biti „ravnomernije raspoređen“.

„Epidemijski vrh biće u hladnim mesecima. I to je neminovno“, kaže dr Radovanović.

Ipak, on kaže da je broj stvarno zaraženih neuporedivo veći od 1.500.

Kako kaže, ima puno zaraženih, ali su ljudi navikli, pa ostaju kod kuće i ne testiraju se. Lekaru se jave samo oni sa ozbiljnijom kliničkom slikom ili su zabrinuti jer već imaju neku hroničnu bolest.

„Svi govore o erisu koji se javio još u februaru, kasnije imamo i pirolu koja se pojavila u Danskoj u julu. Sve su to varijante omikrona i to su virusi koji izazivaju blažu kliničku sliku. Računa se da će svaki čovek jednom u dve godine dobiti kovid, u budućnosti. Važno je da, ako može, učini da to bude što ređe, jer čak i kod blage kliničke slike postoji rizik od tog dugog kovida“, kaže dr Radovanović i podvlači da je bolje ne biti žrtva infekcije.

Нема коментара:

Постави коментар