MENI

Vožnja trotinetom od sada regulisana zakonom, evo ko ga i gde može voziti

Novi Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima usvojen je u Skupštini Srbije i stupio na snagu je stupio danas. Njime je konačno regulisana vožnja trotinetima, na koju se jedan broj učesnika u saobraćaju proteklih godina žalio.

Image by Thomas G. from Pixabay

Novim zakonom kretanje lakim električnim vozilima (trotinetima) zabranjeno je trotoarima, stazama i pešačkim zonama, za njihovo korišćenje namenjene su biciklističke staze, gde ima takvih staza. Ukoliko ih nema, kretanje je dozvoljeno po kolovozu, u širini ne više od jednog metra od desne ivice kolovoza. Jako je važno napomenuti da ovo pravilo isključivo važi za puteve gde maksimalna dozvoljena brzina ne prelazi 50 kilometara na čas, odnosno ako maloletnik upravlja, ne više od 30 kilometara na čas.

Električnim trotinetima ne smeju upravljati osobe mlađe od 14 godina, što je do sada bio čest slučaj, i nije dozvoljen prevoz još jedne osobe na trotinetu. Svako vozilo mora biti obeleženo nalepnicom koju izdaje Agencija za bezbednost saobraćaja, na kojoj će stajati podaci o snazi motora, brzini i masi vozila.

Inače, proteklih godina vozači i pešaci žalili su se zbog toga što vožnja trotinetima nije bila regulisana. Dešavalo se da jure trotoarom, te je u gužvi dolazilo do nezgoda.

Podsetimo, sem vožnje trotineta, novi zakon donosi još neke novine. Biće moguće oduzimanje vozila vozačima zbog teških prekršaja, poput vožnje u alkoholisanom stanju, brze vožnje i slično. Reč je o ukupno 18 prekršaja, o kojima je portal Nova.rs u više navrata pisao. Takođe, spuštena je starosna granica za dobijanje dozvole za kategorije C i D, odnosno kamione i autobuse.

Нема коментара:

Постави коментар