MENI

Vic o Titu zbog kojeg je mlada novinarka iz Beograda završila na Golom otoku

Tito se u to vreme slavilo kao božanstvo, pevale su mu se pesmice, a jedna od najpoznatijih „Druže Tito, ljubičice bela“, koštala je mladu novinarku Ženi Lebl dve i po godine robije na Golom otoku, gde je završila sa samo 22 godine.

Foto: Wikipedia, autor nepoznat, Jevrejska digitalna biblioteka

O novinarki Ženi Lebl, Beograđanki jevrejskog porekla koja je preživela i nacistički logor i Goli otok, retko se pisalo u medijima. Jedan od retkih tekstova o njoj 2013. godine objavila je Politika, list u kojem je radila dok je nisu uhapsili zbog vica o Josipu Brozu Titu, koji je jednog jutra prepričala u redakciji.

“Kolega joj je jednom ispričao šalu kako je Jugoslavija pobedila na međunarodnom takmičenju u cveću jer je imala ljubičicu belu od 100 kilograma, aludirajući na pesmu ‘Druže Tito, ljubičice bela, tebe voli omladina cela’. Pošto je prepričala vic u redakciji, po Ženi Lebl dolaze dva udbaša jer je, kako rekoše, govorila protiv Tita i nije prijavila narodnog neprijatelja od kojeg je čula spornu pošalicu.

Odvode je u zatvor UDB Glavnjača, potom u logor Ramski rit, pa u Zabelu, Grgur i Goli otok. U pet zatvora, gde je bila od aprila 1949. do oktobra 1951, od nje su tražili da promeni mišljenje i prizna krivicu. Ispisana je potom i iz Udruženja novinara”, stoji u tekstu o Lebl objavljenom u Politici u julu 2013. godine.


Objavila knjigu nakon raspada SFRJ

Kada se Jugoslavija raspala, Ženi Lebl objavila je knjigu „Ljubičica bela“, koja je u Izraelu postala bestseler. Opisivala je strašna iskustva u zatvorima, a najpotresnije je bilo iskustvo s Golog otoka. Mnogi do tada uopšte nisu znali da je na Golom otoku bilo i žena.

“Samo žedni znaju da cene vodu. Bile smo okružene morem, a žedne do ludila. Spoznale smo kako je komplikovano da iščupamo stenu iz njenog prirodnog okruženja. Tada naučite da kamen ima žile kucavice. Čupale smo temelje stena koje su tamo bile vekovima, menjale smo prirodu”, pisala je.

“Devojke su pretvarane u starice, otpadali su im zubi, oboljevale su dok su im stizale vesti da su ih se odrekli deca, majke i muževi jer su postale narodni neprijatelji”, svedočila je Lebl.

Нема коментара:

Постави коментар