MENI

Sedam oblika raka - simptomi koje ne smete ignorisati i saveti lekara

Ovi tihi znaci raka se odnose na stanja koja ili nemaju mnogo vidljivih ranih simptoma ili se dijagnostikuju tek u kasnijim fazama kada je često već prekasno. To je zabrinjavajuće jer pacijenti često ne potraže pomoć dovoljno brzo zbog toga.

Foto Pixabay

Doktor Ahmed El-Modir, onkolog konsultant u bolnici Spire Little Aston, rekao je za Liverpool Echo da ne bi trebalo ignorisati sledeće simptome.


Rak creva

Rak creva se smatra jednim od najčešćih tipova raka u Ujedinjenom Kraljevstvu, a često pogađa osobe starije od 60 godina. Prema El-Modiru, ključni simptomi stanja koje treba zapaziti uključuju konstantan bol u stomaku, nadutost, grčeve i promene u navikama pražnjenja creva (npr. zatvor, proliv ili ređa stolica). Takođe možete primetiti krv u stolici, imati želju za ponovnim obavljanjem nužde čak i nakon što ste je nedavno obavili i nenamerno gubljenje na težini, piše Express.


Rak grlića materice

Simptomi raka grlića materice uključuju vaginalno krvarenje između menstruacija, tokom ili nakon seksualnog odnosa i nakon menopauze, jače menstruacije, promene u vaginalnom iscetu, bol tokom seksualnog odnosa i bol u donjem delu leđa, donjem delu stomaka i području karlice.

Dr El-Modir objašnjava da je rak grlića materice češći kod osoba mlađih od 45 godina i onih sa oslabljenim imunološkim sistemom, kao što su HIV ili AIDS. Dobra vest je da rak grlića materice obično raste vrlo sporo i često se može preduprediti redovnim pregledima.


Rak jetre

O ozbiljnosti raka jetre zavisi od toga gde se tačno nalazi, koliko je velik i da li se proširio.

Mnogi simptomi raka jetre mogu se pomešati s probavnim problemima poput mučnine, povraćanja, svetlijih stolica, tamnijeg urina i osećaja sitosti nakon konzumiranja male količine hrane. Lekar kaže da možete primetiti kvržicu na gornjoj desnoj strani stomaka, osećati bol u ovom području i osećati oticanje stomaka koje nije uzrokovano hranom.

Ostali ključni simptomi na koje treba obratiti pažnju uključuju žuticu, žutu beonjaču, bol u desnom ramenu, nenamerni gubitak težine, gubitak apetita, umor, groznicu i opšti osećaj bolesti, piše N1info.hr.


Rak pluća

Rak pluća se smatra jednim od najčešćih i najozbiljnijih tipova raka.

Znakovi upozorenja uključuju trajni kašalj, neobjašnjiv nedostatak daha, iskašljavanje krvi, umor, gubitak apetita, bol u grudima ili ramenima, ponovljene ili uporne infekcije grudnog koša i nenamerni gubitak težine.

Rizik od ovog stanja raste zbog pušenja, izlaganja otrovnim hemikalijama kao što su azbest, arsen i pare ugljenika i izlaganja visokim nivoima radona.


Rak jajnika:

Iako je svaka žena podložna ovoj vrsti raka, obično se javlja kod žena starijih od 50 godina. Važno je napomenuti da mnogi simptomi mogu biti slični simptomima menstruacije, kao što su nadutost u stomaku, bolovi u leđima, umor i stalna bol ili osetljivost u predelu karlice, prema mišljenju stručnjaka.

Drugi simptomi uključuju zatvor, proliv, gubitak apetita, osećaj sitosti nakon konzumiranja male količine hrane, nenamerni gubitak težine, iznenadne potrebe za mokrenjem i učestalo mokrenje.


Rak pankreasa:

Kod ove vrste raka, lekar preporučuje da obratite pažnju na simptome kao što su nadutost, promene u stolici, zatvor, proliv, mučnina i povraćanje. Takođe, možete osetiti bol u leđima i gornjem delu stomaka. Karakteristično za ove simptome je da se smanjuju kada se nagnete napred, ali se povećavaju kada ležite ili jedete.

Drugi znakovi upozorenja uključuju žuticu, nenamerni gubitak težine, gubitak apetita, groznicu i umor.


Rak prostate:

Rak prostate ima tendenciju da se razvija sporo, pa možda nećete primetiti nikakve simptome godinama. Međutim, kada tumor postane dovoljno veliki da pritisne uretru, mogu se pojaviti simptomi kao što su problemi s mokrenjem, češće mokrenje i osećaj nepotpunog pražnjenja bešike čak i nakon mokrenja.

Iako ovi simptomi ne znače nužno prisustvo raka prostate, važno je da se redovno obavlja pregled, s obzirom na to da prostata kod mnogih muškaraca raste kako stare.

DanasOnline

Нема коментара:

Постави коментар