MENI

Nova pravila za penzije i porodične naknade

 Od ove godine, važe nova pravila za isplatu poslednje penzije preminulom korisniku i početak prava na porodičnu penziju, kako je objavljeno u Glasu osiguranika, glasilu Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO).

Prema novim pravilima, iznos penzije koji pripada preminulom penzioneru računa se do kraja meseca u kojem je preminuo, a ne do dana smrti. Ovo znači da poslednja penzija i eventualne novčane naknade pripadaju u celokupnom iznosu za mesec u kojem je penzioner preminuo.

Pravo na porodičnu penziju članovi porodice ostvaruju od prvog dana narednog meseca nakon smrti penzionera, umesto od prvog dana nakon smrti, što je bio slučaj do kraja 2023. godine. Ovaj način obračuna je uobičajen u mnogim evropskim državama i sada se primenjuje i u Srbiji.

Naslednici mogu računati na celokupan iznos poslednje penzije za mesec u kojem je penzioner preminuo. Da bi članovi porodice mogli da naslede neisplaćen iznos, potrebno je da zatraže potvrdu od Fonda PIO o pripadajućim, a neisplaćenim iznosima penzije i novčane naknade, koja se koristi u ostavinskom postupku.

Uz pravosnažno rešenje o nasleđivanju, naslednici mogu tražiti isplatu neisplaćenih iznosa na svoj račun. Takođe, lice koje je snosilo troškove sahrane može podneti zahtev za naknadu pogrebnih troškova uz priložen račun za pogrebne usluge i podatke o bankovnom računu za isplatu. Naknada pogrebnih troškova za ovu godinu iznosi 68.863 dinara.

Iz Fonda PIO ističu da pravo na porodičnu penziju nije povezano sa nasleđivanjem i da nije potrebno rešenje o nasleđivanju za podnošenje zahteva za porodičnu penziju. Na primer, ako je penzioner preminuo sredinom aprila, njemu pripada ceo mesečni iznos za april, a porodična penzija se članovima porodice utvrđuje od 1. maja.

Нема коментара:

Постави коментар