MENI

Doktorka otkrila trik kojim će se krpelj sam otkačiti sa kože, bezbolno i bez čupanja (VIDEO)

Doktorka Dženin Bouring je na svom TikTok profilu, podelila najlakši način kako da se oslobodite ove napasti.

Foto: Tiktok / j9naturally

Svako je kao dete je bar jednom čuo upozorenje starijih da ne zalazi u duboku travu, kako ne bi „zaradio“ krpelje. Sa prvim znacima lepih i toplih dana, kreće najezda ovih insekata. Vrebaju u prirodi, podjednako često ujedaju ljude i životinje, a njihov ujed može izazvati brojne zdravstvene komplikacije.

Krpelji naizgled deluju bezopasno, jer su minijaturni i njihov ujed nije bolan, međutim, po neke ljude može da bude i koban. U pljuvačnim žlezdama krpelja nalazi se prirodni anestetik, zbog kojeg ujed prolazi bezbolno, međutim brojni krpelji su zaraženi patogenim mikroorganizmima, koji u ljudskom organizmu mogu izazvati ozbiljna oboljenja.

Na mestu ujeda krpelja retko dolazi do pojave alergijske reakcije. Okolna koža obično pocrveni, kao nakon ujeda komarca, a može se javiti i svrab. Zbog svraba se većina ujeda i detektuje.

Krpelji prenose gram-negativne bakterije spirohete, a najčešće je to bakterija Borrelia Burgdorferi, koja izaziva boreliozu i lajmsku bolest. Lajmska bolest je relativno bezopasna ako se otkrije na vreme, ali ako se otkrije u kasnoj fazi može uticati na srce, zglobove (izaziva artritis) i periferni nervni sistem.

Stručnjaci za dezinsekciju kažu da je na teritoriji glavnog grada od ukupne količine krpelja preko 40% zaraženo bakterijom Borrelia Burgdorferi.


Kako odstraniti krpelja?

Doktorka Dženin Bouring je na svom TikTok profilu, podelila najlakši način kako da se oslobodite ove napasti.

Sve što je potrebno da uradite jeste da oko krpelja, štapićem za uši, nanesete ulje mente. Krpelji ne mogu da podnesu ovaj miris, pa će se brzo otkačiti od kože, a zatim ga možete samo baciti.

Kako je ona to objasnila i vizuelno, možete pogledati u snimku.

@j9naturally Easy Hack for Ticks Dr. Janine offers a simple tip for dealing with tick bites. Simply apply peppermint essential oil on a cotton swab and gently rub it around the tick bite area. This will cause the tick to back out since they aren't fond of peppermint, allowing you to safely remove them. In addition, Dr. Janine suggests taking herbal medicines such as echinacea, astragalus, and ginseng to boost your immune system and protect your body against ticks and other harmful organisms. #ticks #lymedisease #tickremoval #wellness ♬ original sound - doctorjanine Bowring, ND

Нема коментара:

Постави коментар