MENI

Iz mladeža vam raste dlaka - šta to znači

Nije neuobičajeno da neke mladeži rastu dlake. U stvari, neki stručnjaci misle da to samo znači da se nakupina ćelija kože koja čini mladež nalazi iznad oblasti u kojoj se nalazi folikul dlake.

Pixabay

Prema studiji iz 2023. objavljenoj u časopisu Nature, mladeži mogu podstaći rast kose.

Profesor razvojne i ćelijske biologije Maksim Plikus uradio je istraživanje u kojem je mogao da simulira rast dlake kod miševa koristeći molekul koji se nalazi u dlakavim mladežima.

Dotični molekul se zove osteopontin. Nalazi se u grupi melanocita iz kojih raste i kosa, i deluje regenerativno na uspavane folikule dlake, što zauzvrat stimuliše rast kose.

Plikus smatra da ovo otkriće može pomoći u borbi protiv opadanja kose kod ljudi.

„Kada mladeži počnu da rastu, prirodno će proizvesti kosu koja ima kvalitete kose koju je osoba imala kada je bila mlađa. Biće iste debljine, dužine. Biće ravno ili kovrdžavo“, objasnio je on.

Međutim, najveća briga kod mladeža je da li su kancerogene ili ne. Dlake koje iz njih izrastu mogu za neke da budu zvono za uzbunu, ali stručnjaci smatraju da dlakavi mladež nije znak bolesti, osim ako ne dolazi sa drugim promenama.


Kada je dlakavi mladež znak raka?

Mladeži mogu biti urođeni (što znači da ih imamo od rođenja), stečeni ili atipični. Mladež je obično okruglog ili ovalnog oblika, ne širi od pet milimetara i ujednačene je boje (braon, žutosmeđe, crvene, ružičaste, plave, boje mesa ili providne). Atipični mladeži mogu imati različite boje, teksture i oblike.

Ako primetite da vam je mladež porastao, da ima nepravilan oblik ili da je promenio boju (u potpunosti ili na nekim mestima), to može značiti da je vreme da brinete o mladeži. Ostali znaci na koje treba obratiti pažnju su krvarenje ili curenje iz mladeža.

Pošto je uvek bolje biti siguran, nove mladeže u odraslom dobu ili postojeće mlade koji su se promenili najbolje bi proverio vaš dermatolog. Ovo je posebno važno za ljude sa porodičnom istorijom raka kože (melanoma).

Ako želite da uklonite dlake sa mladeža, morate obratiti pažnju na oblik. Iako se dlake sa ravnog mladeža mogu ukloniti britvom ili voskom od mladeža, brijanje podignutog mladeža ne treba pokušavati jer možete povrediti to područje.

Нема коментара:

Постави коментар