MENI

Ralozi zašto treba isključiti računar iz struje preko noći

Mada je  zgodno i jednostavno ostaviti računar uključen preko noći ili ga poslati u “sleep” u režim, postoje neki vrlo valjani razlozi zašto biste trebali razmisliti o tome da ga potpuno isključite iz struje.

Pixabay

Uštedite na računu za struju

Dok vaš računar možda ne koristi puno struje u “sleep” režimu ili dok je neaktivan preko noći, korišćenje nula vati će uvek koštati manje nego korišćenje bilo koje količine vati. Koliko ćete uštedeti zavisi od stvarne potrošnje vašeg računara preko noći i koliko plaćate struju.

Kada izračunate koliko vas košta da vaš računar radi preko noći tokom cele godine, odlučite da li vam ta suma odgovara. Pri tome ne zaboravite da postoji potencijalni ekološki uticaj za svaku potrošenu vat-sekundu, bez obzira na trošak.

Izbegavate preuzimanje problematičnih ažuriranja

Ne postoji ništa gore nego kada se probudite i shvatite da je vaš računar imao problema zbog preuzimanja lošeg ažuriranja. Iako to možda neće uvek biti veliki problem poput Crowdstrike prekida, čak i mali bug može upropastiti ceo dan rada ako jutro krene naopako.

Ako uključujete računar samo kada ga koristite i proverite vesti ili e-mailove na telefonu pre nego što ga uključite, postoji šansa da ćete u međuvremenu saznati ako nešto nije u redu sa ažuriranjem Windows-a, pre nego što uključite računar. Takođe, postoji šansa da će problematično ažuriranje u međuvremenu biti povučeno iz opticaja.

Smanjujete rizik od hakovanja

Računar koji je isključen ne može biti hakovan. Kada je vaš računar isključen dok ga ne koristite, smanjuje se vremenski prozor u kome zlonamerni softver i hakeri mogu delovati. Ako neko pokuša da “preuzme” vaš računar dok ste ispred njega, možda ćete primetiti nešto čudno pre nego što “završe posao”.

Izbegavate bespotrebno trošenje i habanje hardvera

Komponente računara imaju ograničen vek trajanja, i svaki sat rada skraćuje taj vek. Ovo je ranije bio veći problem sa računarima koji su koristili mehaničke hard diskove kao primarni disk, ali danas SSD-ovi u velikoj meri uklanjaju ovu brigu. Mehanički diskovi će se uspavati i parkirati svoje glave i motore nakon nekog vremena, što je verovatnije za sekundarne diskove, pa je i ova briga smanjena na najmanju moguću meru.

Međutim, ako vaš računar koristi tečno hlađenje, pumpe se troše tokom upotrebe, a isto važi i za ventilatore. Tehnički, elektronske komponente kao što su integrisana kola takođe se vremenom troše, iako se to u realnim uslovima dešava veoma sporo.

Smanjujete buku

Mnogi ljudi imaju računare u svojim spavaćim sobama, što znači da buka iz sistema može ometati san. Za neke ljude, ovaj šum može biti od pomoći, ali za mnoge bi kvalitet sna bio bolji bez dodatne buke. Čak i ako vaš računar nije u istoj prostoriji gde spavate, može doprineti buci negde drugde, pa je ovo definitivno vredno razmatranja.

Naravno, postoje dobri razlozi da računar ostavite uključenim preko noći, kao što je preuzimanje velikih datoteka ili korišćenje računara kao Plex servera. Međutim, ako vaš računar ne radi ništa dok spavate, možda je vreme da ga isključite, savetuje How-to-Geek.

Нема коментара:

Постави коментар