MENI

Evro pada na 108 dinara?

Trend rasta domaće valute se nastavlja, a jačanje je poraslo do ovogodišnjeg rekorda. Međutim, bankarski stručnjaci tvrde da tu neće biti kraj. Prema njihovim rečima, vrednost evra će pasti na 108 dinara.

Dinar je u ponedeljak ojačao prema evru 0,2 posto i srednji kurs je 110,6951 dinara za jedan evro, što je najveća vrednost u 2013. godini.

Po zvaničnom srednjem kursu Narodne banke Srbije, evro je koštao oko 25 para manje nego u petak, 26. aprila, kada je kurs bio 110,9528 dinara.

Centralna banka je u petak na međubankarskom deviznom tržištu kupila 15 miliona evra da bi sprečila preveliku dnevnu oscilaciju kursa. Dinar je juče prema evru bio 2,7 posto jači nego na početku ove godine, a 1,1 procenat jači nego pre mesec dana.

Dinar je ove godine bio najslabiji 12. marta, kada je evro koštao 112,3698 dinara. Centralna banka je ove godine na Međubankarskom deviznom tržištu kupila ukupno 30 miliona evra da bi ublažila kolebanje kursa.

Dok dinar jača odnosu na EU valutu, stručnjaci Sosijete ženeral banke predviđaju da će srpska valuta skočiti na 108 dinara u odnosu na evro.

Visoki prinosi i poboljšanje makroekonomske klime, kao i izgledi za pozajmicu Međunarodnog monetarnog fonda, trebalo bi da nastave da podržavaju srpsku valutu, smatraju strani stručnjaci. Iz strateške perspektive, sviđa nam se srpski dinar i očekujemo da će se kurs za njega kretati povoljno, pa čak i da će evro iznositi 108 dinara, za razliku od trenutnog nivoa, procenili su inostrani ekonomisti.

Oni previđaju da će kamatne stope Narodne banke Srbije porasti do 12 posto do polovine ove godine, ali da će inflacija potrajati do sredine proleća.

Veće kamate, kao i operacije na otvorenom tržištu, trebalo bi da poboljšaju stanje dinara, a zanimljivo je da Sosijete ženeral relevantnim smatra i najavljeno objavljivanje datuma za pregovore s Evropskom unijom.
Izvor: Dnevnik

Нема коментара:

Постави коментар