MENI

Vreme do kraja jula: Paklene vrućine do ponedeljka

Izdržite do kraja sedmice jer kako tvrde meteorolozi, u ponedeljak 16. jula stiže dugo priželjkivano zahlađenje, što ne znači da je opuštanje dozvoljeno.




Prognoza za naredne dane
Dan Maksimalna temperatura
11. jul 36
12. jul 32
13. jul 31
14. jul 35
15. jul 30
16. jul 26
17. jul 25
18. jul 27
19. jul 28
20. jul 29
21. jul 30
* Izvor: RHMZS

Meteorolog Nedeljko Todorović kaže za 24sata da u narednim danima skoro svake večeri možemo očekivati pljuskove, a od 17. do 20. jula mogući su i sredinom dana.

- Ne znam odakle se pojavila informacija da nas od 15. do 21. jula očekaju još više temperature. Mi od 15. jula nagoveštavamo osveženje - kaže za Nedeljko Todorović iz Republičkog Hidrometeorološkog zavoda.

Nakon toga uslediće porast temperature, ali će maksimalne vrednosti biti između 31 i 34 stepena. Ali, dok ne dođe osveženje, lekari upozoravaju da treba izbegavati izlazak na sunce od 11 do 16 sati.

- Poželjan je boravak u rashlađenim i klimatizovanim prostorima. Moje kolege kažu da su stanovi ljudi u koje odlaze po pozivu, pretopli. Trebalo bi neke prostorije u kojima se ništa ne održava, a koje imaju klimu, otvoriti za sve koji nemaju rashladne uređaje u domovima - kaže za „24 sata” dr Nada Macura iz Hitne pomoći.

Ona napominje da je vrlo važno izbegavati fizičku aktivnost, poželjno je što više tuširanja i hlađenje ruku pod vodom.

- Pijte što više tečnosti, jedite laganu hranu, voće, čorbe sa dosta povrća. U grad mogu da idu samo oni moraju do suda ili imaju zakazano kod lekara. Ako se mora, najbolje je raditi čim svane ili uveče, ako je izvodljivo pod reflektorima. To se odnosi najviše na radnike na gradilištima - kaže Macura.


Biljke zalivati uveče
VODA - „Neke biljke su otporne na sušu i ne treba da se zalivaju često, dok je druge potrebno zalivati svakog dana. Kada je ovako toplo, najbolje je da se to čini predveče ili uveče”, kaže Petar Marin, upravnik Botaničke bašte. On ističe da pojedine biljke zahtevaju više vode, ali u svakom slučaju, treba ih zalivati kad Sunce zađe, jer u suprotnom može da dođe do oštećenja biljaka.


Što više tečnosti
TUŠIRANJE “Hronični bolesnici treba da unose što više tečnosti, ali ne i oni koji imaju problema sa srcem. Tu je unos tečnosti ograničen. Najbolje je da jedu sveže voće i povrće, lagane čorbe, i da se tuširaju mlakom vodom”, kaže Nada Macura.


Neophodna cirkulacija vazduha
RADNICI “Nadležni bi morali da omoguće da se promeni radno vreme u slučajevima radnika koji borave u prostorijama u kojima nema klime. Ako je situacija već takva, neka ventilacija mora da se pronađe, da se napravi cirkulacija vazduha, otvoranjem vrata, prozora”, savetuje Macura.

Zamračite prostorije u kojima borave bebe
DOJENJE - „Vazduh mora da bude čist. Ako su bebe male ne bi trebalo da budu izložene direktnom hlađenju”, kaže Anđelka Kotević, šef službe ‘Halo beba’. Ona napominje da je ventilator zadnja mera koju treba primeniti pri rashlađivanju prostorija. Savetuje da se ujutru kad je hladnije zamrače prostorije. „Bebe koje ne sisaju treba češće pojiti, a one koje sisaju ako je preko 40 stepeni, između podoja nuditi prokuvanom vodom. Oblačiti ih u pamučne tkanine. Malu decu do šest meseci Sunce ne bi trebalo da vidi, a decu preko šest meseci 20 minuta pre izlaska namazati kremom sa što većim faktorom. Kvasiti im noge i ruke do lakata ako su u neklimatizovanim prostorijama”, kaže Kotevićeva.

U šetnju rano ujutru
LJUBIMCI - „Najvažnije je da životinjama uvek bude dostupna sveža voda. Treba pomoći i kućnim životinjama i pticama, ali i napuštenim i životinjama u divljim staništima”, napominje Elvir Burazerović, direktor ORCA. On kaže da vlasnici koji ljubimce drže na lancu treba da se pobrinu da lanac bude dugačak toliko da pas može da se skloni od Sunca pod zaklon. Savetuje da se u duže šetnje ide samo uveče i rano ujutru.

Gradske službe rade redovno, uprkos vrućinama
ŠTAB - Sva javna preduzeća i službe u Beogradu redovno funkcionisu, pa još nema razloga za proglašenje vanredne situacije zbog visokih temperatura, izjavila je juče načelnica uprave za vanredne situacije u glavnom gradu Sanja Žugić-Vuksanović. Ona kaže da su problemi koje stvaraju tropske temperature prethodni dana razmatrani na jučerašnjoj sednici Gradskog štaba, a situacija će se svakoga dana pratiti. “Uvođenje vanredne situacije sledi ako temperatura pređe 40 stepeni Celzijusa, a za naredne dane nema takvih prognoza”, kaže Žugić-Vuksanović.

Нема коментара:

Постави коментар