MENI

Na današnji dan: Umro Dušan Radović

Dušan Radović, najpoznatiji po legendarnoj emisiji: ‘Beograde, dobro jutro!’, preminuo je 1984. godine. Bio je pesnik, pisac, novinar, urednik dečjih redakcija Radija i Televizije Beograd i autor popularne emisije Studija B „Beograde, dobro jutro”.




Radović je rođen 29. novembra 1922. u Nišu, školovao se u Subotici i Beogradu.

Prvu knjigu "Kapetan Džon Piplfoks" objavio je 1953, čuvenu dečju seriju "Na slovo, na slovo" TV Beograd je emitovao od 1963. do 1965. godine, tada u crno-beloj tehnici.

Najširoj publici je poznat po aforizmima kojima je budio Beograđane na talasima Radija „Studio B“, koji su kasnije objavljeni u tri knjige „Beograde dobro jutro“.

Njegovom zaslugom obnovljen je čuveni dečiji list "Poletarac" (zbirke pesama "Poštovana deco", "Smešne reči", "Vukova azbuka", "Pričam ti priču", "Kapetan Džon Piplfoks").

Pre nekoliko godina je snimljena verzija za decu rođenu u 21. veku, u boji. Pozorište "Boško Buha" više od decenije igra predstavu, kabare za decu, s istim imenom.

Mjuzikl "Na slovo, na slovo" je četiri godine na repertoaru beogradskog Pozorišta na Terazijama.

Pamti se i TV serija "Če, tragedija koja traje", koju je Radović napisao sa Matijom Bećkovićem.

U Beogradu se dugi niz godina održava atletska trka "Sećanje na Duška Radovića“.

Neke od njegovih pesama su postale hitovi za decu u izvođenju Dečjeg hora "Kolibri“: Mrak, Plavi zec, Strašan lav, Sve što raste htelo bi da raste...

Нема коментара:

Постави коментар