MENI

Toksična prijateljstva: Da li je vaša najbolja prijateljica "vampirica"?

Idea go/freedigitalphotos.net
Jasno je da su prijatelji blago koje svi treba da imamo, ali ponekad među onima koji se nazivaju najboljim ima i takvih koji nikako ne utiču pozitivno na nas. Naprotiv... Oni uvek traže previše, a skoro nikad ne daju ništa zauzvrat, kritikuju nas do iznemoglosti, emocionalno i energetski nas iscrpljuju, jednostavno - čine nas nesrećnim i slabim.


Lilijen Glas posvetila im je knjigu koju je i nazvala - "Toksični ljudi". I na jednom mestu o njima kaže:
"Svi ih imamo: svojim šarmom, pameću i harizmom oni nas naprosto opčine, uvuku nam se pod kožu i ušetaju u naš život. U početku smo toliko oduševljeni što ih možemo nazvati svojim prijateljima, da i ne primetimo da su nam život pretvorili u pozornicu na kojoj neprestano igraju neke njihove drame...".


Pogledajte koji su "simptomi" da je vaša drugarica emocionalni vampir, ako prepoznate više od dva, vreme je da pobegnete glavom bez obzira, dok još imate imalo preostale životne energije.

Kad zazvoni mobilni, njeno ime "sevne" i borite se sami sa sobom, javiti se ili ne, treći, četvrti, sedmi put od jutros? A znate šta će da kaže. Imate toliko posla, a ipak se javljate, iako znate da sledi jednočasovna žalopojka o tome koliko joj je teško u životu… Znate o kome je reč? Najbolja prijateljica - "vampirica".

Pogledajte koji su "simptomi" da je vaša drugarica emocionalni vampir, ako prepoznate više od dva, vreme je da pobegnete glavom bez obzira, dok još imate imalo preostale životne energije.

Čujete se samo kad njoj nešto treba.
Kad ste vi u frci, ne javlja se. Svi imamo loše dane, posvađate se sa dečkom, dobili ste i boli vas stomak, frizer vas je upropastio, niste dobili unapređenje kojem ste se nadali… U takvoj situaciji treba nam čaša vina i drugarica koja će saslušati šta nas muči. Kad se nađete u takvoj situaciji, zovete je i telefon zvoni i zvoni i zvoni… i znate da se neće javiti. Ali, ne daj bože da se vi ne javite kad ona vas pozove.

Skače iz jedne drame u drugu. Jednog dana to je problem sa roditeljima, sledećeg - izlazak iz pakla. Nedelju dana kasnije, njen šef je preuzeo sve zasluge za projekat na kojem je ona radila i tako u krug. Slušate je strpljivo. Puni ste podrške i razumevanja. Savetujete je. Ali, evo u čemu je stvar: kako se reši jedan problem, eto sledećeg. U tome je stvar, ona nikad nije spokojna i srećna, a vi morate da učestvujete u svakoj toj drami kao da vam život od toga zavisi.

Nikad ne posluša vaš savet. Uleće iz jedne nesrećne veze u drugu, a kad joj lepo na vreme kažete kako će sve da se završi, ignoriše vas. Onda, kad je opet šutne dečko, zove vas da kuka. To se desiloo već toliko puta da ne možete ni da se setite tačnog broja? Evo o čemu se radi: emocionalni vampire ne žele da im pomognete da reše problem. Žele da se hrane vašom životnom energijom i saosećanjem. Žele da ih slušate. Beskonačno.

Ako joj pošaljete SMS, potrebni su joj sati da vam odgovori.
A znate da se ne odvaja od mobilnog. Pa, jasno je, njena životna drama je važna. Vaš život je beznačajan. Ako nju pitate, to jest.

Šta god da se vama dešava, ona je prošla kroz nešto još gore. I pre nego što izgovorite treću rečenicu o onome što vas muči, shvatate da ponovo slušate šta se njoj dogodilo. Nešto tragično, naravno.

Za njene neuspehe su uvek drugi krivi.
Počela je sa dijetom, ali je poklekla jer je bila na nekom rođendanu. Želi da promeni posao, ali i ne čita oglase. Predaje se na prvoj prepreci jer zapravo i ne želi da promeni bilo šta. Želi samo da nastavi da sisa vašu životnu energiju? Vreme je da joj se više nikad ne javite. I nemojte da vas grize savest. Vrlo brzo, ona će naći drugu žrtvu. (Koja će slušati koliko ste užasna osoba jer ste je napustili kad ste joj bili najpotrebniji.)

Нема коментара:

Постави коментар