MENI

Kako zaslužiti vaskrsenje? Odgovor je dao Sveti vladika Nikolaj

"Bog nije stvorio ljude za pogibiju, nego za spasenje. Ima li baštovana koji, sejući povrće, želi da mu se povrće sasuši i propadne? Jednu želju Bog ima: da se svi ljudi pokaju i od zla povrate" - reči su svetog vladike Nikolaja Velimirovića.

Foto: Pixabay

Vaskrs je onaj trenutak kada se ostvaruje najznačajnije Hristovo obećanje – pobeda nad smrću i uspostavljanje novog zaveta između Boga i verujućih, zaveta koji garantuje večni život. Smatra se najvećim hrišćanskim praznikom, pobedom nad smrću, povratkom u besmrtni život, vaskrsnućem. 

Na toj vetrometini ostaje primer Bogočoveka koji je uspeo da se izdigne iznad stradanja, dajući i nama prasliku potrebe da se borimo i istrajavamo, uprkos svim iskušenjima.

Pogledajte naš video:

U Vaskršnjoj poslanici iz 1934. godine sveti vladika Nikolaj odgovorio je i na konkretno pitanje kako se održava vera u Hristovo vaskrsenje kroz tolike vekove u kojima je često bilo više nedaća nego mesta za ljudsku sreću:

- Onako kako se dobro ukorenjeno drvo održava na vetrovima i kako se svetlost održava u tami i kako se istina održava u laži.

Zatim je sveti vladika odgovorio i na pitanje kakvi su uslovi našeg vaskrsenja?

- Biti smiren, krotak, sažaljiv, milostiv, pravdoljubiv. Moliti se Bogu, kajati se za grehe, ispravljati sebe i braću svoju neprestano... Verovati svemu što je Hristos rekao ili zapovedio ili obećao. Tako se samo možemo nadati, da ćemo i mi vaskrsnuti u ovome životu od umiranja duševnoga a u onom od večne smrti.

Govorio je još vladika kako su upravo iskušenja ono što treba da nas ojača u veri. Ratovi, bolesti, razne tragedije, nemaština... I naglašavao to, nimalo slučajno, upravo u svojim prazničnim poslanicama.


Misli svetog vladike Nikolaja Velimirovića

Tri su glavne vrline: vera, nada i ljubav. Vera u Boga. Nada u večni život. Ljubav prema Stvoritelju i stvorenjima.

Zalud usta puna molitve ako je srce prazno.

Vera čovekova nije drugo nego otvaranje vrata duše i dopuštenje Bogu da uđe!

Od mnogih koji jure za bogaćenjem čućeš ovakvo opravdanje: „Kad se obogatim, moći ću činiti dobra dela!“ Ne veruj im, jer obmanjuju i tebe i sebe.


Нема коментара:

Постави коментар