MENI

Mobilni telefoni će biti još skuplji u 2024. godini

Prema nedavnim curenjima informacija, dolazeći čipset Snapdragon 8 Gen 3 iz Qualcomma navodno ima visoku cenu, a neki proizvođači Android pametnih telefona traže alternativne opcije za uređaje za 2024. godinu.

Foto: Pixabay

Pouzdan izvor podataka, Digital Chat Station, tvrdio je na Weibu da bi povećanje cene Snapdragona 8 Gen 3 moglo naterati kompanije da koriste Snapdragon 8 Gen 2 iz 2022. godine u telefonima sledeće godine. Alternativno, neki veliki OEM proizvođači bi mogli da potraže rešenje u Qualcommovom rivalu MediaTeku i njegovom nedavno najavljenom Dimensity 9300 čipu.

Očekuje se da će Dimensity 9300 debitovati u oktobru i mogao bi da pruži performanse koje su uporedive sa Snapdragonom 8 Gen 3, što ga čini atraktivnom opcijom ako je cena niža. Rane glasine sugerišu da će Dimensity 9300 koristiti četiri Cortex-X4 i četiri Cortex-A720 jezgra s najnovijim MediaTekovim GPU-om i podržavaće do 9,6 Gbps LPDDR5T RAM-a.

S druge strane, Qualcomm bi tek trebalo da predstavi Snapdragon 8 Gen 3 u oktobru iako bi se lokacija događaja na Havajima mogla promeniti zbog nedavnih šumskih požara na ostrvima.

U aprilu je AnTuTu benchmark Snapdragon 8 Gen 3 otkrio značajan napredak u performansama u odnosu na svog prethodnika. Slike koje kruže internetom pokazuju da je novi SoC postigao rezultat od 1.771.106 poena u AnTuTu v10 benchmarking testovima. Poređenja radi, Snapdragon 8 Gen 2 je testiran na oko 1,4 miliobna poena u testovima v10.

Priča se da će čipset naredne generacije koristiti konfiguraciju 1+3+2+2 jezgra, s jednom premium X-jezgrom, tri vrhunska A720 jezgra, dva A710 jezgra i dva efikasna A510 jezgra.

Sve veći troškovi Qualcommovih premium čipova već su uticali na cene za brendove poput Samsunga, doprinoseći višim cenama telefona na nekim tržištima ove godine.

  • IZVOR: BAJTBOX

Нема коментара:

Постави коментар