MENI

Od čega je zapravo bolovao Toma Zdravković? Udovica Gordana otkrila veliku grešku koja ga je dovela do smrti

Toma Zdravković ostavio je za sobom nezaboravne i bezvremenske tekstove, pjesme i interpretacije koje su dotakle srca mnogih diljem bivše Jugoslavije, ali se vole i pamte i dan danas. Legendarni pjevač preminuo je 30. rujna 1991. godine u Beogradu u dobi od 52 godine. Iako se vjerovalo da je rak mokraćnog mjehura uzrok njegove smrti, njegova udovica Gordana Zdravković otkrila je nepoznate detalje o njegovoj dugogodišnjoj bolesti.   

Film "Toma",  Screenshot Youtube

Nakon što mu je dijagnosticiran rak mokraćnog mjehura 1973. godine, Toma je shvatio ozbiljnost situacije i odlučio je potražiti nadu izvan granica svoje domovine. Odlučio je otputovati u Ameriku i Kanadu, uvjeren da će se njegova bolest brzo pogoršati. Toma je bio zabrinut da njegova majka neće moći podnijeti gledati ga u takvom stanju i da ne želi da ga vidi kako umire, niti da plače nad njegovim grobom. Tamo je upoznao svoju posljednju suprugu, Gordanu, koja je ostala uz njega kao njegova najveća podrška do kraja života. 

Unatoč lošim prognozama, Toma je odlučno nastavio sa svojom glazbenom karijerom, a njegova borba s rakom pratila ga je kroz sve godine slavnog uspona. Tomina bolest mogla se liječiti uzimanjem lijekova jer je bila riječ o nekoj vrsti tumora na mjehuru koji se javljaju i nestaju, pa je često morao na kontrole u bolnicu.  

Godinu i pol dana prije smrti Toma je sa suprugom Gordanom i sinom Aleksandrom živio u stanu koji je još uvijek bio u izgradnji u mjestu Banovo brdo.  

"Osjećam se tako i nikako. Pred Novu godinu mi je pozlilo, morao sam leći. Eto, malo treba pa da me 'stegne'. Veoma dosadna bolest!", rekao je Toma Zdravković svojedobno.

U jednom intervjuu, Gordana Zdravković otkrila je da je Toma zapravo obolio nakon što se cijepio protiv velikih boginja. 

"Mnogo se pisalo o Tominoj bolesti, ali ništa nije točno. Toma je imao jednu rijetku bolest, ali nije to ni bolest. Imao je nekakve izrasline na mjehuru. To je dobio poslije cjepiva Variola Vera, tada su se morali svi cijepiti, ali im nitko nije rekao da ne smiju piti. On i njegov prijatelj su se cijepili istog dana i poslije toga odmah otišli na Taš i onda su pili jedno 24 sata. Kada su došli kući, i jedan i drugi su imali probleme, počeli su mokriti krv. Kada je Toma otišao kod liječnika, rekli su mu da nikako nije smio piti 48 sata", rekla je Gordana.   

Iako su liječnici upozoravali Tomu da mora biti pod strogim režimom i redovito dolaziti na kontrole, on nije uvijek slijedio njihove upute. 

"Nije htio na vrijeme ići kod liječnika. Trebao je redovno ići na cistoskopiju, da se na vrijeme to sanira i nije smio nikako piti poslije toga, niti jesti ljuto, ali on nije htio tako živjeti. Sjećam se njegovih posljednjih dana, točnije poslije velike operacije profesor Manojlović mu je rekao: 'Imaš šansu produžiti život još desetak godina, ali pod režimom ili da nastaviš ovako kako živiš, ali to neće trajati dugo'", ispričala je Gordana Zdravković.  

Otkrila je i kako je Toma doživio prometnu nesreću od koje se njegovo zdravstveno stanje samo pogoršavalo.  

"Malo tko zna je da je Toma imao jednu veliku operaciju, koja je bila uspješna i on jedno sedam, osam godina nije imao nikakvih problema. Ali je onda imao nesreću, Jatov autobus je naletio na njega i tu ga je polomio. Tada je bio na Kliničkom i oni su mu izvadili jedan bubreg, što je za njega bilo kobno. Čim su mu izvadili jedan bubreg, drugi je bio kritičan i od tada je sve krenulo nizbrdo. To se dogodilo negdje u rujnu, a u ožujku je završio u bolnici. Tada je otpjevao posljednji 8. mart i otišao u bolnicu i više nije izašao", ispričala je Gordana.  

U posljednjim mjesecima života, Toma je prošao kroz seriju medicinskih tretmana i operacija u pokušaju da se izbori s bolešću. Ipak, nesreća koja mu se dogodila nakon što je autobus naletio na njega, pokazala se kobnom. 

Unatoč svim naporima, Toma Zdravković preminuo je u Beogradu 30. rujna 1991. godine, a uzrok njegove smrti bilo je kombinirano djelovanje bolesti raka mokraćnog mjehura i komplikacija koje su proizašle iz nesreće koju je doživio. 

RTL

Нема коментара:

Постави коментар